بلوک سبک (لیکا)

اطلس سازه
19 تیر, 1402
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه

لیکا چیست

واژه ليکا از عبارت light expanded clay aggregate به معني دانه رس سبک منبسط گرفته شده است.اين دانه ها از انبساط خاک رس در کوره هاي گردان با حرارتي حدود ۱۲۰۰ درجه سانتيگراد بدست مي آيند. سبک دانه‌های لیکا ( پوکه صنعتی لیکا ) داراي شکل تقريبا گرد و سطح زبر و ناهموارند. رويه ميکروسکوپي خارجي دانه ها داراي خلل و فرج ريز و قهوه اي رنگ و  بخش داخلي دانه ها داراي بافت سلولي سياه رنگ ميباشد. مجموعه اي از ويژگي هاي قابل توجه مانند وزن کم ،‌ هدايت حرارتي پايين ، افت صوتي مناسب ، مقاومت در برابر آتش،‌دوام و پايداري شيميايي و … سبب گسترش کاربردهاي اين سنگدانه هاي مصنوعي در صنعت ساختمان ، طرح هاي عمراني ،کشاورزي ، محيط زيست ،‌ راهسازي و … شده است.

برخی از ویژگی های مهم دانه های لیکا

طبق مشخصات خاص و بارز برای سنگدانه های Leca میتوان مزایا یا ویژگیهای مثبت زیر را برای لیکا بلوک برشمرد:

1 سبک وزن

2 حمل و نقل آسان

  1. کاهش نیروی انسانی و زمان ساخت به دلیل سبکی و سهولت اجرا

4 گچ کاری آسان بر روی بافت سلولی و سطح ناهموار بلوک

5 قوی و مقاوم در برابر فشارهای تحمیلی

6 عایق حرارتی بادوام به دلیل بافت متخلخل داخلی سنگدانهها و هوای موجود در داخل و بین سنگدانه ها

.7 ضریب هدایت حرارتی پایین

8 نسوز و مقاوم در برابر آتش بدون تولید گازهای سمی

و عایق صوتی با ضریب جذب صوتی مناسب

10 مقاومت در برابر چرخه های انجماد و ذوب .11 در برابر رطوبت نفوذ ناپذیر است

12 مقاومت در برابر مواد آهکی

13 سازگار با محیط زیست

انواع بلوک های لیکا

بلوک های لیکا از  نظرشکل و ویژگی ها با یکدیگر فرق دارند. تفاوت انواع بلوک های لیکا در وزن، شکل، اندازه و مقاومت صوتی آنها است. انواع بلوک لیکا عبارت هستند از:

  1. بلوک دیواری توخالی ته پر: وزن این بلوک، حداکثر 12 کیلوگرم است. اندازه آن 20*175*49 سانتی متر است و می تواند در برابر صداها تا 50 دسی بل مقاومت کند.
  2. بلوک دیواری توخالی چهار جداره: وزن این بلوک، حداکثر 11.2 کیلوگرم است. اندازه آن 20*14.5*49 سانتی متر است و می تواند در برابر صداها تا 50 دسی بل مقاومت کند.
  3. بلوک دیواری توخالی هشت جداره: وزن این بلوک حداکثر 17 کیلوگرم است. اندازه آن 20*25*49 سانتی متر است و مقاومت صوتی آن 54 دسی بل است.
  4. بلوک تیغه ای توخالی ته پر سه جداره: وزن این مدل بلوک ها حداکثر 7.5 کیلوگرم است. اندازه این بلوک ها 25*10*49 سانتی متر است و مقاومت صوتی 47 دسی بلی دارد.
  5. بلوک دیواری توخالی سه جداره: وزن این بلوک ها حداکثر 9.2 کیلوگرم است. اندازه این مدل بلوکها 20*12*49 سانتی متر است و صداها تا 49 دسی بل را از خود عبور نمی دهد.
  6. بلوک دیواری توخالی ته پر سه جداره: وزن این بلوک ها حداکثر 10.7 کیلوگرم است. اندازه آنها 20*14.5*49 سانتی متر است و صداها تا 49 دسی بل را از خود عبور نمی دهد.
  7. بلوک تیغه ای ته پر با دو سوراخ: اندازه بلوک تیغه ای ته پر با دو سوراخ، 20*10*40 سانتی متر است. حداکثر وزن این بلوک به 5.5 کیلوگرم می رسد و مقاومت صوتی آن 45 دسی بل است.
  8. بلوک دیواری توخالی ته پر با سه سوراخ: این نوع بلوک با 2 شکل مختلف در بازار وجود دارد. ابعاد یکی از مدلهای بلوک لیکا 20*14.5*49 است و وزن آن به 9.5 کیلوگرم نیز می رسد. مدل دیگر این بلوک در اندازه 20*19*49 موجود است و وزن آن حداکثر 12 کیلوگرم است. مقاومت صوتی این بلوک ها حدود 47 دسی بل است.

علاوه بر اینها، بلوک های لیکای دیگری هم وجود دارند. بلوک تیغه ای توپر فارسی بر، بلوک تیغه ای توپر، بلوک لیکا در ابعاد آجر، نیمه بلوک تیغه ای توپر و نیمه بلوک دیواری توخالی ته پر از جمله دیگر انواع بلوک لیکا هستند که وزن کمتری دارند و از نظر ابعاد نیز کوچکتر هستند.

ملات لیکا

ملات از خوب مخلوط کردن یک جسم چسباننده مانند سیمان یا گچ و یک جسم پرکننده مانند دانه های ریز و درشت سبکدانه یا  ماسه تهیه میشود . ملات خشک پلاستر(اندود کاری) ،بنایی (آجرچینی)و ملات با جذب آب کم تهیه شده در مجموعه صنعتی لیکا، از نوع ملات با پایه سیمانی هستند که از سبک دانه‌های لیکا ( پوکه صنعتی لیکا ) تهیه شده اند .ملات سیمانی لیکا در سه دسته پلاستر (اندود کاری) ،بنایی (آجرچینی) و ملات با جذب آب کم تولید می شود.

 

توجیه اقتصادی عمومی استفاده از انواع ملات لیکا

۱- جلوگیری از هدر رفتن و استفاده بیش از اندازه سیمان

۲- استفاده به اندازه و جلوگیری از پرت شدن ملات

۳- کاهش هزینه های سازه باربر، به دلیل سبک سازی

۴- کاهش هزینه های انرژی مصرفی ساختمان: به دلیل عایق سازی ملات بنایی سبب جلوگیری از پدید آمدن پلهای حرارتی میشود که نقش زیادی در از دست رفتن انرژی دارد. ملات پلاستر با افزایش مقاومت حرارتی دیوارهای خارجی سبب جلوگیری از هدر رفت انرژی میشود.

۵- کاهش هزینه های کارگری

۶- افزایش سرعت اجرا و در نتیجه سرعت برگشت سرمایه: با استفاده از ملات بنایی با کاهش زمان دیوارچینی سرعت اجرا بالاتر خواهد رفت و هزینه های بالاسری کمتر و سرعت برگشت سرمایه بیشتر خواهد بود .

با استفاده از ملات پلاستر به دلیل سرعت گیرش بالا سرعت اجرا بیشتر خواهد بود و پرت مصالح ناشی از ریزش ملات از دیوار نیز کم خواهد شد.

۷- حذف نیاز به نیروی متخصص ناظر

۸- امکان انتقال ملات اضافه در بسته بندی مناسب به سایر طبقات یا کارگاههای ساختمانی

۹- امکان مرجوع نمودن ملات اضافه به شرکت لیکا، در صورت اعتبار تاریخ مصرف

روش کار و میزان مصرف انواع ملات

ملات لیکا در بسته های ۲۵ لیتری تهیه و عرضه میشود . برای تهیه ملات بنایی ، ملات پلاستر و یا ملات با جذب آب کم تنها کافی است محتوی یک بسته ملات آماده را با توجه به کاربرد مورد نظر با ۶  تا ۸ لیتر آب مخلوط نموده و استفاده شود.

میزان ملات مورد نیاز برای هر مترمربع بلوک چینی با ضخامت لایه ملات ۵/ ۱ تا ۲ سانتیمتر با پر کردن درزهای قائم، در جدول لحاظ گردیده است.

دیوار ۲۰ سانتی با بلوک لیکا

۱/۲ کیسه

دیوار ۱۵ سانتی با بلوک لیکا

۱ کیسه

دیوار ۱۰ سانتی با بلوک لیکا

۰/۸ کیسه

میزان مصرف ملات پلاستر بستگی به ضخامت لایه و همچنین روش اجرا و میزان پرت آن دارد . ولی بطور معمول برای هر مترمربع دیوار به میزان زیر مصرف میشود. ملات پلاستر پس از آماده سازی به هر دو روش سنتی و پاششی (Shotcrete)  قابل استفاده است

اجرای ملات پلاستر به ضخامت ۳٫۵ سانتی متر

۱/۵ کیسه

جهت مناطق بسیار گرمسیر یا بسیار سردسیر

اجرای ملات پلاستر به ضخامت ۲٫۵ سانتی متر

۱ کیسه

جهت مناطق گرمسیر یا سردسیر

اجرای ملات پلاستر به ضخامت ۱٫۵ سانتی متر

۰/۸ کیسه

جهت مناطق معتدل

 

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.